De beelden zijn live te volgen op Russische websites, zo ontdekte de VRT-redactie.
Op de Russische website insecam.org zijn live beelden te zien van tientallen Belgische gezinnen en bedrijven. De streaming gebeurt gewoon via de webcam of de bewakingscamera. Een onveilige aansluiting ligt meestal aan de oorsprong van de lekken.
Ook de elektrozaak van Michel Neven in Sint-Truiden is één van de slachtoffers. De man reageert bijzonder aangedaan en is in shock wanneer hij met de beelden geconfronteerd wordt. “Ik krijg het er warm en koud van tegelijk. Een paar weken geleden zijn we nog overvallen geweest”, aldus de man. Opvallend aan de site: je kan per land kiezen. Bij de beelden staat ook een regio of zelfs stad waar de beelden vandaan zouden komen. Zo maakten de hackers ook al slachtoffers in Landen en Wellen.
Ruim een jaar geleden beloofde staatssecretaris voor privacy, Philippe De Backer (Open VLD) nochtans strenger op te treden tegen deze malafide toestanden. De Backer vroeg aan de Computer Crime Unit van de Federale Politie na te gaan hoe hackers te werk gaan. Volgens de overheid is het echter bijzonder moeilijk om de hackers tegen te gaan, aangezien ze vanuit buitenlandse websites opereren.
Jeroen Baert, computerspecialist, legt de oorzaak van de lekken vooral bij de standaardinstellingen van camera’s. Zo vinden veel mensen het niet nodig om de het standaard paswoord aan te passen. “Mensen kunnen best de handleiding van hun apparaat goed lezen. Het is ook mede de schuld van de fabrikanten die de instellingen zo gemakkelijk en open mogelijk proberen maken zodat mensen gewoon hun apparaat moeten aansluiten en de kous af is. Het is de taak van de fabrikanten dit probleem op te lossen”, besluit Baert tegen de VRT.
“Dien klacht in”
Staatssecretaris Philippe De Backer is ‘not amused’. “Dit is een fundamentele schending van de privacy. Mensen die een camera hangen hebben immers nooit hun toestemming gegeven voor het online plaatsen van die beelden”, zegt hij in een reactie.
De Open Vld-staatssecretaris vraagt dat de Privacycommissie samen met de Federal Computer Crime Unit van de Federale Politie onderzoekt welke stappen ondernomen kunnen worden om het illegaal verspreiden van beelden van Belgische webcams tegen te houden. De Backer roept mensen ook op om klacht neer te leggen bij de Privacycommissie en de FCCU.
In tussentijd benadrukt De Backer het belang van goede internetbeveiliging: “Het is belangrijk dat consumenten de paswoorden en toegankelijkheidsinstellingen van hun camera zo snel mogelijk aanpassen en hun netwerk goed beveiligen. Zo hebben hackers en externe sites geen toegang meer tot de camerabeelden.”
Producenten van beveiligingsapparatuur zouden volgens De Backer ook “betere grendels moeten inbouwen”. “Vanaf mei 2018 gaat de Europese gegevensbeschermingsverordening van kracht. Die legt hoge standaarden op voor databeveiliging. Privacy by design en privacy by default worden dan verplicht voor alle producten op de markt. Producenten kunnen er nu al voor zorgen dat de camera en software pas actief wordt wanneer er een zelfgekozen nieuw paswoord ingegeven is. Dit zorgt automatisch voor meer veiligheid.”