Bewakingscamera van de Action is simpel te hacken

Een populaire beveiligingscamera die winkelketen Action verkoopt blijkt erg eenvoudig te hacken.

De beveiligingscamera van de Gelderse Rilana Hamer begon plotseling tegen haar te praten. Hackers hadden ingebroken op het apparaat, en dat blijkt helemaal niet zo lastig. Het gaat om de HD Rotating Wifi Safety Camera van het merk Maxxter (typenummer ACT-IPC-01), die sinds eind mei door de Action wordt verkocht. Volgens de winkelketen is hij vrijwel uitverkocht.

Rilana kreeg de schrik van haar leven toen uit de speaker van de camera plotseling een stem kwam die ‘Hola señorita’ zei. “Huilend, van slag. Mijn privacy, mijn huis, mijn persoonlijke spullen en ikzelf. Ik ben bang, doodsbang”, zegt Rilana.

De grote vraag: hoe kan iemand inbreken in haar camera? We duiken in de handleiding (pdf) van het product en zien dat het standaard wachtwoord ‘123’ is. Maxxter dwingt gebruikers niet om dit wachtwoord aan te passen, maar raadt wel aan om dit ‘zeer zwakke wachtwoord’ te veranderen in een eigen wachtwoord.

Cijfertjes aanpassen

Daarnaast beschrijft de handleiding dat je de camera altijd via een app kunt bereiken. Je hoeft daarvoor enkel het nummer van de camera en het wachtwoord in te voeren. Door de cijfertjes aan te passen kun je toegang krijgen tot andere camera’s, zolang de eigenaar het standaard wachtwoord niet heeft veranderd.

Naast meekijken kun je ook nog de camera besturen, het geluid in- of uitschakelen, via de speaker praten en de instellingen aanpassen, zoals het wachtwoord. Bij één van de webcams kunnen we meekijken in een woonkamer waar iemand op de bank ligt.

Privacyprobleem

Dat je deze camera’s ook buiten je eigen wifi-netwerk kunt bereiken, is juist een belangrijke functionaliteit. Het is voor veel mensen ook handig: Rilana had de camera gekocht om haar jonge pup in de gaten te houden. Door de speaker in de camera kon ze ook tegen haar pup praten.

Geef een reactie