Honderden Nederlandse beveiligingscamera’s zijn online door iedereen te bekijken

Honderden Nederlandse beveiligingscamera’s zijn online door iedereen te bekijken. En het is niet alleen mogelijk om bij bedrijven en particulieren te gluren, veel camera’s zijn ook op afstand te bedienen.

Het tv-programma Radar heeft maandagavond een reportage over IP-beveiligingscamera’s uitgezonden. Een jaar geleden besteedde Beveiliging Nieuws hier ook al aandacht aan.

Privébeelden van zo’n 850 IP-beveiligingscamera’s zijn door onvolledige installatie voor iedereen online te bekijken, meldt Radar.

Het gaat om IP-camera’s die als beveiligingscamera’s worden aangesloten op internet. Bij veel camera’s heeft de gebruiker niet de moeite genomen het standaardwachtwoord te veranderen, waardoor de beelden door anderen online worden gezet. Om dit aan te tonen liet Radar de beveiligingsbeelden zien van kinderkamers, woonkamers en slaapkamers.

Het consumentenprogramma legt ook uit hoe te voorkomen is dat beelden van privésituaties op internet terecht komen. Bij het installeren van de camera moet er een persoonlijk wachtwoord worden ingevuld. Nadeel van sommige typen camera’s is dat de gebruiker van de camera bij de installatie niet wordt gedwongen om het standaard wachtwoord aan te passen.

Een aantal recorders voor bewakingsvideo’s heeft dit ook. Eerder kwam ook al aan het licht dat duizenden beveiligingssystemen online staan die zogeheten “hardcoded” inloggegevens gebruiken. Het gaat om beveiligingscamera’s die op een online DVR-systeem zijn aangesloten..

Geef een reactie